De experten van Advisory Team staan voor u klaar!

Patrick Vandervelden, Managing Partner van Advisory Team, legt uit wat hun professionele begeleiding voor uw zaak kan betekenen bij een fusie of overname.

 

Een fusie vraagt een andere aanpak dan een overname?

Patrick: "Klopt. Bij een fusie kiest u ervoor om samen te werken met een andere partij. Met z'n tweeën gaat u voortaan verder als 1 vennootschap. Bij Advisory Team helpen we u om alle afspraken hierrond vast te leggen. Hierbij komt geen verkoop van aandelen kijken. Bij een overname is dit anders: hier gaan uw aandelen wel naar een andere persoon. Ook hier kan u rekenen op onze experten."

Wat kan professionele begeleiding betekenen bij een overname in het bijzonder?

Patrick: "De experten van Advisory Team hebben jarenlange ervaring bij het begeleiden van bedrijfseigenaars wanneer zij de perfecte kandidaat-koper willen vinden voor hun zaak. Wij helpen u bij het hele proces en zorgen als neutrale partij voor een billijke waardeberekening van uw vennootschap die mogelijke overnemers overtuigt."

Wat is hiervoor de beste voorbereiding?

Patrick: "Tijd nemen! Zet liefst 3 jaar op voorhand de eerste stappen. Er komt namelijk veel kijken bij de overdracht van aandelen. In de eerste plaats moet uw zaak aantrekkelijk zijn voor kandidaat-kopers. Dat toont u uiteraard aan met de cijfers in uw boekhouding. U heeft met andere woorden alle baat bij een duidelijke, gestructureerde aanpak, met over de loop van enkele jaren, telkens een overzichtelijke balans. Bovendien is een overname ook een proces dat moet groeien in uw hoofd als eigenaar. Heeft u alles goed overwogen? Wenst u bijvoorbeeld verder te blijven werken in de zaak? Wat heeft u nodig om na de verkoop financieel rond te komen? Dat nemen we bij Advisory Team allemaal mee bij de begeleiding."

Hoe gaat de waardeberekening voor een overname in zijn werk?

Patrick: "Een vennootschap of handelsfonds waarderen is geen exacte wetenschap. Er zijn veel factoren om rekening mee te houden en er zijn ook verschillende formules om de waarde van een bedrijf in te schatten. Daarom is het zo belangrijk een externe, neutrale partij als Advisory Team te consulteren. Bovendien hebben we als specialist in overnames een netwerk opgebouwd. Ook dit vergroot uw kansen om de meest geschikte kandidaat-koper te vinden." 

Kan u een voorbeeld geven van de toegepaste waarderingsformules?

Patrick: "Een van de meest gebruikte formules is een waardering op basis van een EBITDA. Dit staat voor Earnings Before Interest, Tax, Depreciation and Amortisation. Oftewel: winst vóór aftrek van rentekosten, belastingen, afschrijving en afboekingen. Zo toont uw boekhouding de winstgevendheid van uw bedrijf aan. Een ander voorbeeld is de berekening van de toekomstige cash flows. Deze methode passen we vooral toe bij start-ups. Sommige ondernemers zetten een innoverend idee om in een bedrijf om het daarna te verkopen. Die overnames vragen een andere aanpak, omdat we ons niet op cijfers uit het verleden kunnen baseren. Met de Discounted Cashflow Methode (DCF) kijken we daarom naar de toekomstige kassastromen om zo de waarde van een bedrijf in te schatten."

Voor welke struikelblokken is het opletten?

Patrick: "Als zaakvoerder heeft u jarenlang bijzonder hard gewerkt voor uw onderneming. Bij Advisory Team weten we dat het voor u dan ook om meer gaat dan enkel de verkoop van aandelen. We kijken naar uw wensen. Hoe ziet u het verdere verloop van de overname? Maar ook: hoe schat u de waarde van uw bedrijf in? Want uiteraard wil iedereen het beste voor zijn onderneming. Het kan echter een rem op de verkoop zetten als de verwachtingen niet overeenkomen met de objectieve waarnemingen. Met een goede begeleiding van ons als neutrale partij bent u perfect op de hoogte van de waarde van uw zaak."

Tot slot: wat is de sleutel tot succes voor een geslaagde overname?

Patrick: "De timing! Een overname is een traject dat u best goed plant. Zo voorkomt u dat u belangrijke beslissingen moet nemen onder tijdsdruk. Denkt u aan uw pensioen, bijvoorbeeld? Onderneem dan gerust al enkele jaren op voorhand actie. Bij Advisory Team kan u terecht met al uw vragen. Samengevat: een goede voorbereiding is ook hier het halve werk. Met een duidelijk gestructureerde boekhouding kan u met objectieve cijfers kandidaat-kopers overtuigen van de waarde van uw zaak en behaalt u het beste resultaat."